SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKTURIZAM  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Turizam
 

Općina Cernik razvija turističke djelatnosti u nekoliko pravaca, među kojima se posebno ističe vjerski i edukativni turizam. Osim individualnih posjetitelja kojih je sve više, vrijednost sadržaja u Cerniku prepoznale mnoge su obrazovne ustanove s područja županije koje organiziraju edukativne izlete učenika u Cernik kako bi mogli proširiti stečena znanja o lokalnoj povijesti.

Cernik je nastanjen od pradavnih vremena (neolitska naselja na brdu Slavči i u Cerničkoj Šagovini - starčevačka kultura). U pronađenim pisanim povijesnim izvorima spominje se prvi put 1255. godine. U ranom srednjem vijeku Cernik je središte velike župe od Save do Psunja u Pečuškoj biskupiji.

Utvrda i posjed Cernik u pisanim spomenicima spominju se 1363. godine kao vlasništvo plemića Deževića (Desseffy de Csernek et Tarkeo), a u ranom srednjem vijeku odavde je poniklo pleme Borića, Berislavića, Desislavića (nobiles de Chernuk). Gdje je bila njihova prva utvrda (grad) Drinovac, nikada nije utvrđeno. Većina povjesničara slaže se da je utvrda Drinovac uvijek bila iznova obnavljana na istom mjestu, na prostoru današnjeg baroknog dvorca. Ta je utvrda bila izgrađena u stilu nizinskih utvrda tzv. Wasserburga s opkopima, bastionima i vodenim jarcima. Cernička je utvrda podignuta uoči turskih osvajanja, a imala je zadaću braniti prilaz kraljevskom gradu Požegi. Nakon 2. svjetskog rata dvorac je nacionaliziran, i od tada se nije značajnije ulagalo u njegovo održavanje.

Od 1728. gradi se Franjevački samostan i drvena crkva Sv. Petra koji su danas središte kulture i vjerskog turizma. Samostanska knjižnica broji oko 7000 knjiga (dvije inkunabule). Pri samostanu je otvorena Galerija suvremene umjetnosti (ostavština F. Kulmera i donacija A. Bauera) u kojoj se održavaju prigodne izložbe slikarskih i kiparskih djela (Likovna kolonija, Bićanić).

U dijelu samostana uređen je Muzej izložaka iz Svete Zemlje (jedinstven u Europi), a u samostanskom krugu je i mali zoološki vrt, sve dostupno organiziranim skupinama.

Posjetitelji mogu obići obnovljenu crkvu Sv. Leonarda oko 2 km udaljenu od središta mjesta, kraj koje se nalazi čudotvorni zdenac (po narodnoj predaji voda s ovog izvora liječi razne bolesti, neplodnost i štiti od uroka).

Ostaci srednjovjekovnih utvrda Šaga, Gračanice i Podvrškog na raspolaganju su planinarima i ljubiteljima šetnji. U Cerniku se nalazi i jedno od većih židovskih groblja u Hrvatskoj.

Ribičko jezero Orašje i brana Bačica privlače ribolovce, a bogata lovišta Psunja lovce (mufloni, jeleni, divlje svinje).

Seoske kapelice i ostaci starog seoskog graditeljstva (kijeri, krušne peći) te domaća slavonska kuhinja i pića pružaju mogućnost razvitka seoskog turizma.

Kao osobitost u Cerniku se pri svinjokolji peku ćupteti - autohtoni proizvod kolačići od tijesta i mljevenog mesa za kobasice pečeni u pećnici. U privatnih vinara može se naći kvalitetnog i vrhunska vina i slavonske šljivovice, a u okolici i dobrog kulina.


STRMAC


Turističko izletište Strmac pogodno je za sve vrste rekreacije, ali još nije osposobljeno za prihvat većeg broja turista. Postavljeno je u prekrasnoj, prema jugu otvorenoj dolini, kojom protječe gorski potok Šumetlica, u kojeg se na samom Strmcu ulijeva potok Begovica, dok je sa sjeverne strane zaštićeno od vjetrova visokim Psunjem, na kojem je i najviša kota Slavonije - Brezovo polje sa 988 m nadmorske visine.

Strmac je uređen kao ljetovalište 1930. godine, a iste godine osniva se "Dioničarsko društvo za podizanje turizma i ljetovališta - Nova Gradiška" s ciljem unapređenja turizma u planinskom kraju gore Psunj. Bogatiji građani na Strmcu grade otmjene vile za odmor, a nekoliko godina kasnije izgrađen je i hotel te je izletište postalo poznato, ne samo u bivšoj državi, nego i šire u Europi.

lako je Strmac udaljen samo desetak kilometara od grada, po ljeti je ovdje biti pravi užitak. Za najvećih vrućina na Strmcu je temperatura zraka uvijek za desetak stupnjeva niža i tako pruža ugodnu zaštitu.

Strmac je sa svih strana okružen miješanom šumom (crnogorice i bjelogorice). Na malenom prostoru rastu čak 23 vrste drveća što daje zraku takvu kvalitetu koju ima rijetko koje izletište u sjevernom dijelu Hrvatske. Iz tog razloga je na Strmcu 30-ih godina prošlog stoljeća izgrađena i poznata bolnica za plućne bolesti.

Poslije Drugog svjetskog rata sve izgrađeno je nacionalizirano i postaje državno vlasništvo. Intenzivna obnova i izgradnja na Strmcu počinje 1952. godine i posjete su veoma velike, posebice u vrijeme praznika i dok traje sezona kupanja.

Umjetno jezero se betonira i postaje bazen za kupanje, a ispod njega uređuje se jezero za vožnju čamcima. Nedugo zatim izgrađuju se i filteri i dovod vode u bazen iz akumulacije koju natapaju potok Begavica i Jastrebinački potok zbog zaustavljanja i taloženja mulja nakon jačih kiša.

Posljednjih godina Općina Cernik, u okviru svojih financijskih mogućnosti održava strmačke livade, a u suradnji s Hrvatskim vodama regulira i uređuje vodotoke. Prošle godine Općina je uložila značajna sredstva u obnovu bazena.

Potencijali ovog područja su omogućili razvoj turističke ponude u nekoliko pravaca:

• kampiranje, obiteljski i društveni izleti, kupanje
• sportski turizam - tereni za za male sportove: odbojku, košarku i rukomet, odnosno mali nogomet, trim staza, planinarenje, skijanje, biciklizam
• lov i ribolov-zbog posebnog položaja i različitosti raslinja ovdje su staništa su raznih životinjskih vrsta
• koncerti-izgrađena je ljetna pozornica
• motosusreti-organiziraju se već 14 godina zaredom
• zdravstveni turizam - ugodna planinska klima

Općina Cernik je definirala plan razvoja turizma na području izletišta Strmac. U planu je izgradnja više mostova preko vodotoka, dječjeg igrališta, te trgovine u kojoj bi izletnici mogli po povoljnim cijenama nabaviti sve što im je potrebno. Planira se uređenje sanitarnih čvorova, čišćenje izvora, produbljivanje gornjeg i donjeg jezera, zidanje roštilja i pečenjara od materijala koji se nalazi na Strmcu i njegovoj okolici, te izrada stolova i klupa. Potrebno je također parkiralište dovesti u funkciju, te postaviti putokaze i znakove po izletištu.

 
 
 


Turistička zajednica Općine Cernik
Frankopanska 117
35404 Cernik
Tel/fax: 035/369-050
opcina@cernik.hr

 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"