SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKBIBLIJSKO - ARHEOLOŠKA MUZEJSKA IZLOŽBA  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biblijsko - arheološka muzejska izložba
 
Autor prof. dr. Tomislav Vuk, OFM
 
Biblijsko-arheološka muzejska izložba u Franjevačkom samostanu Cernik i ostalo vrijedno kulturno blago Stalna »Biblijsko-arheološka muzejska izložba« Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda smještena je i djeluje u okviru franjevačkog samostana u Cerniku.

Nastala je nastojanjem dr. fra Tomislav Vuka, profesora na Fakultetu za biblijske znanosti i arheologiju u Jeruzalemu; on je prikupio izloške, priredio znanstvenu obradu, opisne tekstove i fotografsku dokumentaciju te postavio izložbu. Službeno je otvorena 2005. Posjet po dogovoru s osobljem samostana (tel. 035-369043 , faks 035-369002; mail: fra.cernik@ofm.hr).

Izložba ima općekulturni te religiozno-pedagoški karakter. Uz odgovarajuće vodstvo primjerena je i školskoj mladeži, te se kao takva nalazi na službenom itineraru školskih ekskurzija. Posjećuje je godišnje više od stotinu školskih i drugih grupa iz domovine i inozemstva, te mnogi zainteresirani pojedinci i manje skupine.

Posjet izložbi uvršten je i u nastavni program biblijskih predmeta na nekoliko hrvatskih teoloških fakulteta. Tako izložba služi rastu znanja i opće kulture, a svojim prikazom porijekla i razvoja monoteističkih religija – židovstva, kršćanstva, posredno i islama – doprinosi i razumijevanju i suživotu u kulturnoj i religioznoj raznolikosti. Ukoliko se radi o stalnom postavu, i to s toliko širokim i raznolikim sadržajem takvog usmjerenja, izložba je jedinstvana ne samo u Hrvatskoj nego zapravo i u svjetskim razmjerima.

Izložba je smještena u dvije velike prostorije, od kojih prva ima povijesno-arheološki karakter, te daje uvida u povijesni životni kontekst naroda i ljudi od kojih je ponikla Biblija kao djelo religiozne i literarne kulture. Djelomično daje uvida i u današnji izgled Svete zem-lje, naročito četiriju glavnih novozavjetnih mjesta: Betlehema, Nazareta, Kafarnauma i Jeruzalema. Time ona može poslužiti i za adekvatnu pripravu putovanja i hodočašća onamo, od-nosno za obnovu uspomena i produbljivanje stečenih znanja i dojmova.

Taj dio podijeljen je na tematske jedinice, s kronološkim slijedom izložaka, a sastoji se od autentičnih predmeta sa šireg područja drevnog Bliskog istoka, od paleolitika pa do ranog arapskog doba (8.-9. st. po Kr.), te opisnih tekstova i upotpunjujuće fotografske dokumenatcije.

U drugoj prostoriji prikazana ja povijest prenošenja biblijskog teksta, od najstarijih rukopisa pa do najnovijih znanstvenih izdanja. To uključuje pretiske gotovo svih važnijih bib-lijskih kodeksa. Prvi dio odnosi se na biblijski tekst na originalnim jezicima – hebrejskom, aramejskom i grčkom – i u starim prijevodima.

Drugi dio slijedi povijest biblijskog teksta u hrvatskom narodu i na njegovu jeziku, te time doprinosi poznavanju temelja hrvatske pismenosti i kulture. Obuhvaća faksimilna izdanja mnogih starih rukopisa, potom tiskanih izdanja (uključujući pretiske inkunabula) na glagoljici i zapadnoj ćirilici (bosančici). Sadrži ogromnu većinu objavljenih hrvatskih lekcionara te sva relevantna i cjelovita izdanja Biblije, od najstarijih do najnovijih.

Izložba se kontinuirano upotpunjava i razvija, posljednji važni dodaci uvršteni su u rujnu 2010. Upotpunjena je popratnom stručnom knjižnicom (otpr. 3000 naslova), slikovnim arhivom (otpr. 7000 dijapozitiva te preko 100.000 digitalnih fotografija) te (zasad skromnom) multimedijalnom zbirkom.

Uz franjevački samostan (1728.-1784.) nalazi se i neočekivano lijepa barokna crkva (1736.-1745.), a samostan posjeduje i vrijednu knjižnicu od oko 4000 svezaka, s dvije inkunabule, više rijetkih knjiga iz 16. st., te hrvatskih i slovenskih rijetkih knjiga objavljenih prije 1850.

Posjeduje i zbirku umjetnina koja uključuje barokna djela iz samostanskog inventara te zbirku suvremene umjetnosti (kataloški obrađena, ali zasad smještena u prikladnom depou) s 469 registarskih jedinica. Kod ove posljednje većinom se radi o djelima regionalnih, ali i drugih umjetnika (221).

Posebno su brojna (30) djela Ferdinanda Kulmera, koje je on sam poklonio samostanu svog rodnog mjesta, kao i djela uvaženog hrvatskog naivnog kipara Josipa Bićanića, koji je djelovao u Cerniku. U zbirku su uključena i 62 djela iz donacije muzealca A. Bauera.

Cernik, 10. 9. 2010.

prof. dr. Tomislav Vuk, OFM
 
Pročitaj opširnije: Tomislav Vuk o izložbi
 
tekst preuzet s web stranica Župe Cernik http://zupa-cernik.hr/
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"