SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKOPATOVAC  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opatovac
 
Na južnim padinama Psunja 7 km od Cernika prema sjeveru, na sporednoj cesti za Podvrško, smjestio se Opatovac. 1500. g. spominje se pod imenom Lipina (Ljupina) u posjedu Podvrško. U srednjem je vijeku bilo smješteno nešto istočnije prema rudinskoj opatiji Sv. Mihaela. Ova se opatija, u povijesnim izvorima spominje 1210. g. Patroni opatije bile su obitelji Podvrških, Cerničkih, Godesanskih i Tomašića.

Na zajedničkom groblju Opatovca i Podvrškog u srednjem vijeku bila je crkva Sv. Stjepana, kako se zvao i posjed. 1758. g. vizitator Paxy spominje kapelu Sv. Roka u samom mjestu podignutu nakon haranja kuge. Sadašnja je kapela izgrađena 1897., a potpuno je obnovljena 1998. godine.

Od 1939. g. selo ima interni vodovod i školu. Radi samo jedna prodavaonica mješovite robe. Opatovčani su poznati po KUD-u "Hrvatska seljačka sloga" koje njeguje izvorni folklor i slavonsku tamburašku glazbu. Društvo je bilo sudionikom Smotre folklora u Zagrebu.
Starije žene još umiju tkati krpare i tkanice te izrađivati rukotvorine. Zadržan je i stari običaj "koturanje" za Uskrs.

U selu se sačuvalo nekoliko objekata ruralnog graditeljstva (kamen-drvo). Kraj je pogodan za izlete, šetnje, branje šumskih plodova i lov.

Selo prema popisu iz 2011. godine broji 331 stanovnika i 104 domaćinstva na površini od 8.80 km2. Gospodarsku osnovu čine poljodjelstvo, vinogradarstvo i stočarstvo. Područje je od posebne državne skrbi.

Kirvaj: 16. kolovoza - Sv. Rok

 
Fotogalerija...
 
Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"