SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKSTRMAC  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Strmac
 

Turističko izletište Strmac pogodno je za sve vrste rekreacije, ali još nije osposobljeno za prihvat većeg broja turista. Postavljeno je u prekrasnoj, prema jugu otvorenoj dolini, kojom protječe gorski potok Šumetlica, u kojeg se na samom Strmcu ulijeva potok Begovica, dok je sa sjeverne strane zaštićeno od vjetrova visokim Psunjem, na kojem je i najviša kota Slavonije - Brezovo polje sa 988 m nadmorske visine.

Strmac je uređen kao ljetovalište 1930. godine, a iste godine osniva se "Dioničarsko društvo za podizanje turizma i ljetovališta - Nova Gradiška" s ciljem unapređenja turizma u planinskom kraju gore Psunj. Bogatiji građani na Strmcu grade otmjene vile za odmor, a nekoliko godina kasnije izgrađen je i hotel te je izletište postalo poznato, ne samo u bivšoj državi, nego i šire u Europi.

lako je Strmac udaljen samo desetak kilometara od grada, po ljeti je ovdje biti pravi užitak. Za najvećih vrućina na Strmcu je temperatura zraka uvijek za desetak stupnjeva niža i tako pruža ugodnu zaštitu.

Strmac je sa svih strana okružen miješanom šumom (crnogorice i bjelogorice). Na malenom prostoru rastu čak 23 vrste drveća što daje zraku takvu kvalitetu koju ima rijetko koje izletište u sjevernom dijelu Hrvatske. Iz tog razloga je na Strmcu 30-ih godina prošlog stoljeća izgrađena i poznata bolnica za plućne bolesti.

Poslije Drugog svjetskog rata sve izgrađeno je nacionalizirano i postaje državno vlasništvo. Intenzivna obnova i izgradnja na Strmcu počinje 1952. godine i posjete su veoma velike, posebice u vrijeme praznika i dok traje sezona kupanja.

Umjetno jezero se betonira i postaje bazen za kupanje, a ispod njega uređuje se jezero za vožnju čamcima. Nedugo zatim izgrađuju se i filteri i dovod vode u bazen iz akumulacije koju natapaju potok Begavica i Jastrebinački potok zbog zaustavljanja i taloženja mulja nakon jačih kiša.

Posljednjih godina Općina Cernik, u okviru svojih financijskih mogućnosti održava strmačke livade, a u suradnji s Hrvatskim vodama regulira i uređuje vodotoke. Prošle godine Općina je uložila značajna sredstva u obnovu bazena.

Potencijali ovog područja su omogućili razvoj turističke ponude u nekoliko pravaca:

• kampiranje, obiteljski i društveni izleti, kupanje
• sportski turizam - tereni za za male sportove: odbojku, košarku i rukomet, odnosno mali nogomet, trim staza, planinarenje, skijanje, biciklizam
• lov i ribolov-zbog posebnog položaja i različitosti raslinja ovdje su staništa su raznih životinjskih vrsta
• koncerti-izgrađena je ljetna pozornica
• motosusreti-organiziraju se već 14 godina zaredom
• zdravstveni turizam - ugodna planinska klima

Fotogalerija...
 
 

 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"