SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKBAĆINDOL  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baćindol
 
 

Naselje Baćindol nalazi se na cesti Cernik - Požega, udaljeno od središta Cernika 6.4 km s površinom od 10,32 km2.

Dva kilometra istočno od sela na stožastu brijegu ostaci su najstarije srednjovjekovne utvrde Gračanice, koju narod još zove Gradac i Turski grad. Utvrda je 1476. g. pripadala plemićima Zenišćanskim, a kasnije Deževićima Cerničkim. Nešto sjevernije od Gračanice, na brijegu nedaleko od potoka Putnjaka stoji nešto ziđa i ostaci suhih opkopa još jedne utvrde koju tek treba istražiti. Na zapadnoj strani od sela na neveliku brdu vide se još ostaci manje utvrde zvane Gradina.

Drvena kapelica Sv. Blaža postojala je negdje u pobrđu, a nakon preseljenja uz cestu, niže sela, na današnjem groblju podignuta je druga drvena kapela Sv. Marije Magdalene (1716.). Današnja istoimena kapela u središtu sela izgrađena je 1849, g., zvonik je dobila 1902., a potpuno je obnovljena 1998. kad ju je blagoslovio msgr. dr. Antun Škvorčević, biskup požeški.

U Gračačkom potoku mogu se naći okamine riba i školjaka, u okolici su pronađeni ostaci rimske kulture, a u dubini zemlje ima tople slane vode, mineralnog ulja i lignita.

U Baćindolu je 1859. g, otvorena prva bušotina za industrijsko iskorištavanje nafte u Hrvatskoj. Selo je poznato kao "selo bez dimnjaka" jer su ljudi, da bi izbjegli turski namet po dimnjaku, zidali dimnjake samo do pod krov.

Pučku je školu selo dobilo 1895. g., a današnja škola je podignuta 1972. godine. U selu rade dvije prodavaonice mješovite robe, dvije gostionice i poljoprivredna apoteka. Od društava djeluje samo DVD. Kraj je pogodan za izlete, šetnje i planinarenje.

Prema popisu iz 2011. godine Baćindol broji 379 stanovnika koji žive u 131 domaćinstvu. Gospodarsku osnovu čine poljodjelstvo, stočarstvo i trgovina. Područje je od posebne državne skrbi.

Kirvaj: 22. srpnja - Sv. Marija Magdalena

 
Fotogalerija...
 
Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"