SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKŠUMETLICA  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Šumetlica
 
Četiri kilometra sjeverno od Cernika na padinama Psunja leži selo Šumetlica. Kao plemićki posjed spominje se 1464. g., a 1497. u vlasništvu je Pavla, sina Benedikta od Cernika kad se u posjed uvodi Stjepan, Dežin sin. Selo je tada bilo rasuto i pomiješano s Giletincima po južnim padinama Psunja.

Nakon odlaska Turaka 1691. g. ovdje se u većem broju naseljava pravoslavno pučanstvo iz Bosne tako da 1760. u selu žive samo dvije katoličke obitelji. Nije poznato da je u selu postojala katolička kapela, a pravoslavnu su srušili Nijemci za vrijeme II. svj. rata.

Nakon Domovinskog rata dio pravoslavaca iselio se u BiH i Srbiju, a zamjenom i kupovinom kuća naselili su se Hrvati, izbjeglice iz BiH.

Selo ni danas nema katoličku kapelu pa se vjerski obredi drže u školi (1930.).

Šumetlica ima svoj interni vodovod, jednu prodavaonicu mješovite robe i društveni dom. Lijepo uređen sportski poligon omogućuje sve vrste rekreacije (rukomet, nogomet, košarka i dr.).

Selo danas broji 217 stanovnika i 85 domaćinstava. Gospodarsku osnovu čine poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, građevinarstvo i trgovina. Područje je od posebne državne skrbi.

Kirvaj: 26. srpnja - Sv. Ana

 
Fotogalerija...
 
Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.
 
 

 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"