SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKPODVRŠKO  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Podvrško
 
Smješteno pod jednim od vrhova Psunja, desetak kilometara udaljeno od Cernika prema sjeveru, ovo se selo spominje 1264.g., a kao posjed i utvrda 1443. Kaptolu Podvrško pripadali su posjedi Sv. Stjepan, Laholc, Deževci, Kovačica i Hrgodol.

Među vlasnicima Podvrškog brojimo Petra Keglevića 1523., hrvatskog bana, te Franju Hedervarija, posljednjeg zapovjednika beogradske utvrde prije pada u turske ruke. 1536.g. Podvrško osvajaju Turci, uspostavljaju nahiju i drže stalnu vojnu posadu u utvrdi.

Podvrško je kao i Opatovac gravitiralo Rudinskoj opatiji Sv. Mihaela, ali se vjeruje da je već 1403. g. tu postojala kapela Sv. Jakova na mjestu zvanom Jakobovac. Smatra se da je Podvrško imalo i svoju župu. Vizitacija 1765. g. spominje drvenu kapelicu Sv. Šimuna i Jude na čijim je temeljima podignuta današnja kapela.

U Podvrškom su pronađeni kameni spomenici rimske kulture (žrtvenik) te ulomci romaničkih kamenih ukrasa s opatije Sv. Mihaela.

U mjestu ima sačuvanih objekata starog načina graditeljstva materijalom s utvrde u neposrednoj blizini sela. Na brdu zvanom Roda žrtvama Domovinskog rata podignut je visok križ. Škola postoji od 1908. g. U selu radi jedna prodavaonica mješovite robe i mala pilana.

Raznolik pejzaž, svjež zrak i blizina šuma omogućuju šetnje, planinarenje, branje kestena i gljiva, sakupljanje ljekovitog bilja i lov.

Prema popisu 2011. godine broji 292 stanovnika i 93 domaćinstva na površini od 22.16 km2. Gospodarsku osnovu čine poljodjelstvo, vinogradarstvo i stočarstvo. Područje je od posebne državne skrbi.

Kirvaj: 28. listopada - Sv. Šimun


 
Fotogalerija...
 
Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"