SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKBANIĆEVAC  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banićevac
 
 
Prije ulaza u Požešku dolinu, kod prijevoja Bijeli brijeg, stisnuto uza padinu Požeške gore smjestilo se selo Banićevac. Od središta Cernika udaljeno je 11 km u smjeru sjeveroistoka.

U srednjem vijeku nalazilo se na posjedu Deževića, a neko je vrijeme pripadalo posjedu i utvrdi Podvrško. Pronađeni nadgrobni spomenik iz 1403. g. nosi latinski natpis i plemićki grb što svjedoči o starosti naselja.


Vizitator fra Nikolić 1660. g. spominje ruševine crkve Sv. Martina u groblju uz desnu stranu ceste za Požegu, a vizitator Dumbović 1730. opisuje istu crkvu od drveta kraj starih ruševina i ograđeno groblje. 1913.g. kapela se urušila, a nešto njezina kamena upotrijebljeno je za gradnju današnje kapele Sv. Ivana u središtu sela (1934.). Kapela je obnovljena 1996.g.

Škola postoji od 1954. godine, a obnovljena je 2004. godine. Danas Banićevac ima novoizgrađeni društveni dom u kojem se odvijaju brojne društvene aktivnosti.

U selu ima još očuvanih objekata stare ruralne gradnje (kuće, staje, kijeri). Radi jedna prodavaonica mješovite robe.

Kraj je pogodan za šetnje, izlete, branje šumskih plodova i planinarenje. U selu se mogu kupiti domaći slavonski kulen i rakija šljivovica.

Selo čini 69 domaćinstava u kojima prema popisu iz 2011. godine živi 222 stanovnika. Gospodarsku osnovu čini poljoprivreda, vinogradarstvo i stočarstvo. Područje je od posebne državne skrbi.


Kirvaj: 29. kolovoza: Mučeništvo Sv. Ivana

 
Fotogalerija...
 
Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"